Rusko si hraje na Čínu: Nelíbí se jim film, tak ho prostě nepustí do kin

Rusko si hraje na Čínu: Nelíbí se jim film, tak ho prostě nepustí do kin
Ministerští úředníci své rozhodnutí nepromítat film v Rusku odůvodňují tím, že je to nepřípustné v době oslav 70. výročí vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem. Příběh knihy a filmu Dítě číslo 44 byl volně inspirován skutečným případem „rostovského řezníka“ Andreje Čikatila.
Lev Děmidov (Tom Hardy) je válečný hrdina, jeho svědomitá práce pro sovětskou tajnou policii mu zajistila postavení, dobré bydlení pro sebe i pro rodiče a krásnou ženu. Nikdo si ale nemůže být ničím jistý, Děmidov odmítne udat svou ženu a je státní mocí ze dne na den degradován a poslán do vyhnanství. Zde narazí na vraždu, která se podobá jinému případu, údajnou nehodu. S kariérou a životem na padrť začne hledat sériového vraha. Ovšem ve stalinistickém Sovětském svazu v padesátých letech něco jako vražda oficiálně neexistuje, musí proto pátrat na vlastní pěst a tajně proti vůli režimu. Jak vyšetřování pokračuje, rozsah rituálních vražd dostává strašlivé rozměry. Přestože jakákoliv pomoc hrozí zatčením, získá nečekaného spojence. Smyčka se postupně utahuje jak kolem vraha, tak kolem hlavních hrdinů.
Noomi Rapace, Gary Oldman, Daniel Espinosa, Tom Hardy
Dítě číslo 44 je jedním z nejvýznamnějších hollywoodských filmů, jenž v poslední době vznikal u nás, z části se točil v Praze a na mnoha dalších místech České republiky. Do širokého povědomí se pak dostal především proto, že díky Dítěti číslo 44 byla vůbec poprvé kvůli natáčení filmu na nějakou dobu zastavena část pražského metra a veřejná doprava v něm.
V úterý byl snímek v Moskvě promítán pro novináře a ministerské úředníky. Následovala pohoršená vlna připomínek a stížností na ministerstvo pro zkreslování historických faktů. V Rusku pravděpodobně nikdy neviděli žádný jiný hollywoodský historický velkofilm, protože jinak by je nějaká "filmová úprava" nemohla překvapit. Ruská distribuční společnost každopádně v reakci na ohlasy sama později žádost o povolení uvedení filmu stáhla.
Osobně doufám, že americké studio vyvine patřičný tlak, aby bylo Dítě číslo 44 uvedeno do ruských kin. Podobné rozhodnutí totiž může mít velmi nepříjemný dominový efekt. Navíc, pokud snímek v Rusku skutečně do distribuce uveden nebude, můžeme pravděpodobně v nejbližších dnech očekávat podobný návrh pro Českou republiku z úst našeho prezidenta...