Konfrontace dvou světů. František Fuka míří do Japonska, aby natočil svůj první film.

Konfrontace dvou světů. František Fuka míří do Japonska, aby natočil svůj první film.
František Fuka
Na Startovači jste vybral přes 170 tisíc korun na natočení reportážního dokumentu z Japonska. Na co se mohou přispěvatelé těšit?
I kdybych to v tuto chvíli věděl, neříkal bych více, než je naznačeno na oné stránce. Prostě bude to o Japonsku (především o Tokiu) a bude to netradiční. A přesně řečeno, je to 155.000 Kč, po odečtení všech poplatků.
A na co se v Japonsku těšíte vy? Les sebevrahů? Love hotel?
Já se těším na to, že všechny ty zajímavé věci ukážu své současné přítelkyni, která tam ještě nebyla a neviděla je. Jinak se těším hlavně na to, že budu každý den jíst laciné japonské suši.
Jaká pro vás je zkušenost připravovat přispěvatelům magnety a další odměny za finanční podporu? Pomáhal vám s tím produkčně někdo?
Ano, hodně mi pomáhají především lidé ze startovac.cz a i spousta dalších jedinců a firem, které se mi ozvaly. Sám bych magnety nenavrhl ani nevyrobil.
Je možné, že už se z Tokia nevrátíte, film natočíte a budete s ním jezdit po japonských festivalech a oslňovat je pohledem Evropana?
To ne. Rozhodně to nebude film určený pro šikmé oči.
Chtěl byste v Japonsku žít?
To je dost složitá otázka a zcela vážně jsem o tom v různých stádiích života uvažoval. Jednak mi připadá, že by Japonci mohli ocenit mé pracovní nasazení, a jednak se mi tam prostě libí a rád bych tam strávil třeba důchod. Ale samozřejmě, není to tak jednoduché, nemám tam pořádné kontakty, neznám jazyk...
frantisek-fuka
František Fuka se seznamuje s japonskou kulturou.
Četl jste samurajský kodex?
Ne.
Jakou natáčecí techniku si do Japonska berete?
Důležitějsi než technická kvalita je pro mě mobilnost a nenápadnost. Hlavní kamera tudíž bude malý digitální Sony camcorder a dále GoPro se stabilizátorem pohybu a malý BlackMagic s větším objektivem. Pravděpodobně. Ještě to není definitivní a s technikou experimentuji.
Je možné, že se hotový snímek podívá do kin? Třeba na Festival otrlého diváka?
Přiznávám se, že mě láká představa, že by film byl aspoň na chvíli nasazen do klasické distribuce a tudíž mohl dostat Cenu české filmové kritiky a České lvy ve všech možných kategoriích! Každopádně ale bude zdarma k dispozici na YouTube pro všechny.
Vaše rady, jak to v Japonsku funguje, jsou velmi obsáhlé a nápomocné. Jak byste Japonce co nejstručněji popsal?
Nejsem na Japonce bůhvíjaký expert (vycházím jen ze svých návštěv v této zemi), ale přesto jde o takovou spoustu poznatků, že se to nedá nějak snadno shrnout. Japonci jsou velmi uzavření, ale současně velmi ujetí. Velmi slušní, ale přitom sociálně "zaostalí". Opravdu se to těžko popisuje člověku, který s nimi nepřišel do styku ve velkém...
frantisek-fuka
František Fuka se seznamuje s japonskou kulturou.
Kolik japonských symbolů znáte a jak se domluvíte?
Znám pár symbolů Kanji a celou Katakanu, což při čtení nápisů opravdu hodně pomáhá. Blíže o tom zde.
Na jaký film se v rámci kinodistribuce letos nejvíce těšíte?
Kromě toho svého? Já už se na filmy moc netěším, protože je z toho pak většinou zklamání. Spíš jsem apatický a to mi dává šanci být příjemně překvapen.
Gejša
Z filmu Gejša. | Sony
Jak to bude během vaší cesty po Japonsku s webem FFFILM? Budete všechno stíhat?
Rozhodně nebudu moc chodit v Japonsku na novinářské projekce, což se jistě projeví na FFFILMu. Jestli to nahradit něčím jiným a jak, to je také záležitost, kterou budu nějak řešit.
Gejša nebo Nšoči?
Jak která.
Šakuhači nebo příčná flétna?
Oboje zní divně.
Haiku nebo Máj?
Oboje zní divně.
Godzilla nebo King Kong?
Gožira.
Godzilla
Godzilla