Festival tibetských filmů v pražském Aeru

Festival tibetských filmů v pražském Aeru
Tändzin Cchetän Čhoglä ve svém filmu Dotknout se domova (2013) dokumentuje realizaci nápadu v New Yorku usazeného tibetského umělce Tändzin Rigdola dostat rodnou hlínu – v množství větším než velkém – z Tibetu k Tibeťanům v exilu. Dobrodružství s politicko sociálním přesahem vyústilo v site-specific/land art s 20 tunami propašované tibetské země v Dharamsale, hlavním středisku exilové komunity.
Dotknout se domova
Film Když se Hari ženil (2012) přinese sondu do indického života rozpolceného mezi tisíciletou tradicí a moderním životem. Vedle tibetských exilových režisérů se představí i čínský režisér Dan Smyer Yu s etnologickým dokumentárním snímkem V objetí (2011), zaměřeným na vnímání krajiny a domova v religiózním kontextu z pohledu generací otce a syna ve východním Tibetu.
Tibet zpívá
Magnetem bude dokument Tibet zpívá, který byl oceněn na americkém festivalu nezávislých filmů Sundance.
K magnetům festivalu bude patřit hudební dokument Tibet zpívá (2009) tibetského muzikologa, absolventa Tibetského institutu dramatických umění v Dharamsale, Ngawang Čhöphela, který za něj zaplatil pobytem v čínských věznicích. Za nahrávání tradiční hudby na tibetském venkově a rozhovory s místními lidmi byl zatčen, obviněn ze špionáže a bez procesu odsouzen k 18 letům vězení. Jeho propuštění po více než šesti letech bylo dosaženo jedině díky mezinárodní podpoře humanitárních a lidskoprávních organizací, hudebníků a nespočetným viditelným protestním akcím tibetského exilu. Film velmi zasvěceně ukazuje vliv politické propagandy na lidovou hudbu a tradiční tibetskou operu a jejich ideologické zneužívání. Získal zvláštní cenu poroty na festivalu Sundance 2009 a mnohá další ocenění včetně zvláštního uznání poroty na festivalu Jeden svět 2010.
Začátky projekcí během všech tří festivalových dnů jsou vždy od 18:00 a 20:30. Návštěvníky čeká překvapení v podobě krátkého předfilmu, po projekcích besedy k filmům s hosty a informační a prodejní stánky a občerstvení v tibetském stylu. 
festival-tibetskych-filmu-v-prazskem-aeru
Vstupenky je možno rezervovat přes internet na stránkách kina Aero nebo zakoupit v pokladnách kin Aero, Světozor a Bio Oko.
Festival FLIM pořádá ve spolupráci s kinem Aero nestátní nezisková organizace Potala, o. p. s., která se již patnáct let systematicky věnuje zpřístupňování tibetské kultury formou promítání, přednášek, besed, workshopů, výstav, koncertů apod. a pro Tibeťany ve vlastním Tibetu i exilu zprostředkovává charitativní a rozvojovou pomoc. Více informací najdete na tomto webu.