Popelka tak, jak ji neznáte

Popelka tak, jak ji neznáte
Cendrillon
Cendrillon
Cendrillon
Za prvotním převedením Popelky na plátna kin stojí režisér a mistr trikového filmu George Méliès. Již v roce 1899 dokázal do svého téměř šestiminutového snímku s názvem Cendrillon (tedy Popelka) vměstnat celý příběh včetně zlých sester nebo tance v prostorách paláce. I když může být pro dnešního diváka tehdejší zpracování trochu úsměvné, Méliès už zde použil trikové efekty, které následně dopracoval k dokonalosti v Cestě na Měsíc (1902).
Poor Cinderella
Poor Cinderella z roku 1934.
V průběhu 10. a 20. let 20. století následovalo několik němých snímků s Popelčiným příběhem, nicméně vždy se zatím jednalo o filmy hrané. Na konci 20. let ovšem začaly vznikat animovaná díla pohrávající si s touto figurou, což vygradovalo roku 1934, kdy se na plátna dostala známá kreslená postavička Betty Boop ve filmu Poor Cinderella. Tím se pohádková story převedla i do kresleného filmu a zejména mladší diváci měli možnost vychutnat si tento fenomén v novém pojetí. Krátký 10 minutový film vytvořený ve Fleischer Studio byl prokládán zpívanými pasážemi a svým provedením ve své době velmi konkuroval Disneyho tvorbě. Ten na kreslenou pohádku zareagoval až po 16 letech, kdy vytvořil vlastní celovečerní film o Popelce, který se stal jednou z největších klasik a do historie se zapsal především soundtrackem po právu nominovaným na Oscara.
Popelka
Popelka
Popelka byla a je velkým fenoménem, který láká diváky především na své jméno, proto není divu, že se studia i autoři filmů předháněli v různých zpracováních. Vedle trikového, hraného nebo kresleného filmu vznikl v roce 1939 muzikál First Love. Dílo Henryho Kostera zasadilo postavy do New Yorku 30. let. S pohádkovou inspirací pracovalo jen naoko.
V následujících letech se s Popelkou nakládalo velice volně, zejména na přelomu 20. a 21. století vzniklo mnoho děl pracujících na principu podobném First Love. Tedy, že autoři zasadí pohádkovou story do současnosti a obsadí do ní mladé teenagery. Takových snímků vzniklo v poslední době poměrně dost a napomohly především začínajícím hvězdičkám uchytit se v Hollywoodu. Jedná se o snímky jako Moderní Popelka (2004) s Hilary Duff, A zase jedna Popelka (2008) se Selenou Gomez nebo Elle: A Modern Cinderella Tale (2010). Jejich kvality ale podobně jako Popelka bez střevíčku výrazně pokulhávají.
Tři oříšky pro Popelku
Tři oříšky pro Popelku
Co se týče českého prostředí, i u nás vznikly dvě verze pohádkové krásky. První Popelka byla natočena roku 1969 režisérkou Vlastou Janečkovou s Evou Hruškovou v hlavní roli. Jde o nepříliš známý kostýmní TV film s herci jako je Ladislav Pešek nebo Dana Medřická. Nicméně o čtyři roky později vznikla vánoční klasika Tři oříšky pro Popelku (1973) od Václava Vorlíčka. Film se řadí mezi nejoblíbenější pohádky na českých obrazovkách a neokoukanou Libuši Šafránkovou vyhoupl do pozice velké a velmi obsazované herečky. Ve Vorlíčkově verzi je zajímavostí zimní zpracování, které je v porovnání s ostatními pohádkami velice netradiční. Důvod byl jednoduchý, přípravy trvaly déle a tak se muselo natáčet narychlo. Možná právě to mělo dopad na velikánský úspěchu nejen u tuzemských diváků, ale i v zahraničí. Například v Norsku jsou Tři oříšky pro Populku jednou z nejoblíbenějších pohádek.
Griffinovi
Griffinovi
S postavou křehké Popelky pracovala v historii velmi pestrá skupina režisérů. Například v roce 1978 vznikl televizní muzikál Cindy (přezdívaný jako "Černá Popelka"), který měl jen afroamerické obsazení a zasazen byl pochopitelně do tehdejšího New Yorku. Podobně ztvárněno to bylo i v roce 1997 s herečkami Whoopi Goldberg a Whitney Houston v afroamerickém muzikálu Cinderella. Dále si pohádkovou postavičku podle svého upravili tvůrci italsko-japonského anime Cinderella Monogatari, což je televizní seriál o 26 dílech vysílaných v Itálii, Japonsku nebo Indii. A stejně tak jsme ji mohli vidět v seriálu Griffinovi - konkrétně v dílu Grimm Job, kde byla zparodována z úst Petera, který vypráví různé pohádky Stewemu na dobrou noc.
Lily James
Nejnovější Popelka vstupuje do českých kin tento čtvrtek 19. března. Ztvárnila ji herečka Lily James.
Řekl bych, že po výše sepsaném výčtu je jasné, že následující snímek Popelka s Lily James v hlavní roli nebude zdaleka tím posledním. Naskýtá se ovšem otázka, zda ji po čtvrteční premiéře zařadíme mezi oblíbené klasiky, nebo na ni brzy zapomeneme.