Ambiciózní studentský film Lesapán shání peníze na prvotřídní masku Hejkala

Ambiciózní studentský film Lesapán shání peníze na prvotřídní masku Hejkala
Studio FX Creator má bohaté zkušenosti s tvorbou filmových masek.
Lesapán
V černých stromech, v tmavém houští
skloň svou hlavu, zrak i zbraň,
Lesa stráž zlo neodpouští
Chtěls mu vládnout? Bůh tě chraň...
Pokud ve vás verše evokují děsivé pohádky jako od Karla Jaromíra Erbena, dávali jste ve škole dobrý pozor. Student Ateliéru Filmové a televizní grafiky na pražské VŠUP Pavel Soukup si pro svůj absolventský snímek Lesapán vybral postavu Hejkala. "Hejkal není tak známý jako vodník nebo čert. Většina lidí ho nezná, což se nám hodí - snažíme se představit českou hororovou ikonu," vysvětluje Soukup.
Výtvarník a režisér se od rešerší dostal k záhadologovi Otomaru Dvořákovi, který mu o Hejkalovi sdělil důležité informace z přehluboké studnice prostonárodních báchorek a legend. Když Soukup řešil realizaci masky, dostal se do Studia FX Creator, jehož zakladatelé mají téma v lásce a navíc spolupracují na hollywoodských filmech - masky tvořili například pro Solomona Kanea (2009). "Zjistil jsem, že Vlad Taupesh je původem z Rumunska a Josef Rarach z Ruska, takže mají východní Evropu prozkoumanou. Hejkal je jejich oblíbená postava, rádi by ji realizovali. Takže mi několik hodin vyprávěli různé báchorky a historky, na základě kterých vznikl scénář filmu," dodává Soukup.
Lesapán
Před pár dny spustil na crowdfundingovém serveru Hithit sbírku, jejíž finanční výtěžek věnuje právě na realizaci profesionální masky, bez níž se Lesapán nedá natočit. Podívejte se na video, které snoubí humor a horor a mělo by vás navnadit pustit pár korun na vznik snímku. Ten sice nebude vynikat délkou (plánuje se od 10 do 20 minut), ale když všechno klapne, spatří světlo světa originální žánrovka, přístupná dospělým i dětem.
Soukup uklidňuje především matky, které mají noční můru z Polednic a podobných strašáků. "Nejsem fanouškem gore, takže nebudu klást důraz na krev a nechutnosti. Ale musí to být napínavé, mělo by to obsahovat lekačky. V hlavní roli se představí holčička, která se s Hejkalem bude dostávat do kontaktu. Myslím si, že běžné dítě by se s ní mohlo sžít a vnímat film jako pohádkový horor. Hodně to suneme k poetice kupříkladu Faunova labyrintu."
ambiciozni-studentsky-film-lesapan-shani-penize-na-prvotridni-masku-hejkala
Studio FX Creator má bohaté zkušenosti s tvorbou filmových masek.
To jsou dost ambiciózní slova. Doufejme, že nezůstane jen u nich a někdy v červnu-červenci letošního roku se budeme moci podívat na film nejen originální, ale i v dobrém smyslu slova světový. Tvůrci mají slušně našlápnuto. Za necelé tři dny, co je hithitová sbírka v chodu, shromáždili 32 z celkových 75 tisíc korun, o které žádají. Do konce sbírky schází 43 dnů. Tak to by těch masek mohlo vzniknout hněd několik...