Jeden svět 2015 - Artisti ze slumu, piráti ze Salé

Jeden svět 2015 - Artisti ze slumu, piráti ze Salé
Piráti ze Salé
Děj se odehrává v Salé, což je marocká periferie hlavního města Rabat. Nachází se na břehu Atlantského oceánu, na opačné straně řeky Bou Regreg, na dohled od Rabatu. Jde o nejstarší město, původně založené Féničany. V 17. století šlo o důležitou usedlost pirátů, kteří se za místním opevněním ukrývali. Nyní za hradbami vyrostl cirkus, který místní obyvatelé, až doposud, na vlastní oči nikdy neviděli.
V Salé je nouze o jakékoli příležitosti, pro dospělé, natož pro děti neskýtá příliš zářnou budoucnost. Najednou však děti s celého Maroka, které v sobě cítí jakékoliv kumštýřské puzení, zkoušejí štěstí v cirkusové škole, kterou vede Francouz Alain Laeron. Právě tady platí rčení - mnoho povolaných, málo vyvolených. O těch několika vyvolených, jejich učitelích, mentorech a rodičích pojednává dokument Piráti ze Salé.
Sledujeme příběhy čtveřice dětí – patnáctileté Hajar, která do té doby, než byla do školy přijata, žila na ulici, Ghizlan, která sice rodinu má, ale cirkus pro ni představuje únik před nejasnou budoucností. Dále zde vystupuje Abdelali z jedenácti sourozenců a výjimečně talentovaný Imad, uvědomující si jak těžká bude průkopnická cesta ve společnosti, která na tento způsob obživy není zvyklá.
Piráti ze Salé
Tato čtveřice je formovaná převážně charismatickým trenérem Jawadem a později Guillamem Bertrandem, kteří jim pomáhají uvolnit se a překonávat fyzické i psychické zábrany. Smyslem toho všeho je nacvičit nové představení s názvem „Gin Tonic“, jehož přípravy v průběhu filmu sledujeme. Režiséři v dokumentu kladou důraz na motivace, pochyby, kulturní a náboženské konflikty tohoto druhu umění v muslimské společnosti.
Vidíme, že i po absolvování školy není žádný velký důvod k radosti, protože boj o obživu teprve začne. Nejvíc příležitostí k uplatnění totiž leží za marockými hranicemi. O tom se přesvědčí Imad, který to dotáhne až do Paříže, kde vystupuje. Ale jak se po projekci dozvídáme od režisérky, někteří absolventi se snaží udělat si vlastní představení a s ním vystupovat. Jedna ze dvou protagonistek nachází nakonec uplatnění v Turecku.
Piráti ze Salé
Za zmínku stojí hudba snímku, kulisy příběhu, moře, pobřeží, hradby, nepořádek, chudé předměstí připomínající slum. To vše podtrhuje magickou atmosféru filmu, který pohltí.