CZ tržby: Na Padesát odstínů šedi dotírá Jáklův Ghoul

CZ tržby: Na Padesát odstínů šedi dotírá Jáklův Ghoul
Z filmu Padesát odstínů šedi aneb Diskutabilní výdrž oslnivého pana Greye.
Padesát odstínů šedi se drží i třetí víkend od premiéry na vrcholu žebříčku tuzemských tržeb. Mnozí to čekali, proto překvapí odliv diváků - a divaček - k němuž za dva týdny od premiéry houfně došlo. Snímek odstartoval o "valentýnském" víkendu rekordně - přišlo na něj přes 250 tisíc diváků. Týden poté již zaznamenal pokles zájmu o celých 70 procent na 75 tisíc.
Jamie Dornan, Dakota Johnson
Z filmu Padesát odstínů šedi aneb Diskutabilní výdrž oslnivého pana Greye.
Jak jsou na tom Christian a Anastacia aktuálně? O třetím víkendu zaznamenali další výrazný pád, o celých 55 procent. Na Padesát odstínů šedi si o víkendu zašlo 33.247 diváků. Tržby činily 4.87 milionu korun. Film má necelé tři týdny od nasazení na kontě přes 66 milionů korun a návštěvnost přes 464 tisíc diváků. Ve vytrvalostní soutěži je na tom tedy lépe závěrečný díl Hobita: Bitva pěti armád (2014). Ten utržil za stejné období 78 milionů, přičemž na něj přišlo 514 tisíc diváků.
Ghoul
Petr Jákl natočil pátrání po ukrajinském kanibalovi. O druhém víkendu Ghoul ovládl žebříček tuzemských tržeb.
Kdo narozdíl od Padesáti odstínů příjemně překvapil? Ghoul Petra Jákla mladšího. Ten se pro svůj found footage horor inspiroval postavou ukrajinského kanibala Andreje Čikatila. A vznikla solidně hodnocená žánrovka, která nepobouří, ani nenadchne. Jáklovi je každopádně ke cti, že se pouští do ambiciózních projektů, z nichž vychází velmi solidně. Dokonce tak, že jeho debut v rámci hororu téměř uštval Christiana a Anastaciu. Na Ghoula přišlo o premiérovém víkendu 29.650 diváků. Za film zaplatili 4.43 milionů korun. Erotické propriety v Padesáti odstínech šedi jsou oproti Čikatilovým nástrojům víc než legrační. Přesto je leckdo bere vážně. Nechybělo však mnoho a smál by se naposledy celý štáb filmu Ghoul.
Zvonilka a tvor Netvor
Zvonilka a tvor Netvor obsadila třetí místo žebříčku tržeb.
Žánrovou pestrost čela žebříčku tuzemských tržeb potvrzuje animák na třetím místě. Tam vzlétl snímek Zvonilka a tvor Netvor. Další dobrodružství "nekonečné" série o víle z Disneyho zázračného studia vidělo 20.285 diváků. Tržby činily 2.61 milionu korun. Na to, že jde o televizní film, solidní výsledek.
SpongeBob ve filmu: Houba na suchu
SpongeBob nabral ztracenou formu. O víkendu se vrátil na třetí příčku. Přičemž zájem o animák byl vyšší než v případě Ghoula. O výsledku ale rozhodují tržby.
Úspěch má u nejmenších diváků také SpongeBob: Houba na suchu (2015). Populární (a také bláznivý) animovaný seriál se vydal do celovečeráku, přibral piráta z masa a kostí (Antonio Banderas) a sebevědomě vkročil na souš. O čtvrtém víkendu na film vyrazilo 19.177 diváků, kteří za tuhle podívanou zaplatili 2.58 milionu korun. Celkové počty jsou víc než dobré, za necelé čtyři týdny od nasazení na film přišlo 177 tisíc diváků. Tržby činí přes 24 milionů korun. Překvapivé.
Na žlutou houbu nestačili agenti organizace Kingsman: Tajná služba (2014). Colin Firth si konečně pořádně zařádil v ujeté parodii na Bondovky. Do kina se na něj přišlo podívat 17.192 diváků. Tržby činily 2.38 milionu korun. Co se scénáře týče, jsou si SpongeBob a Kingsman kvit. Přesto se od Kingsmana čekalo víc.
Margot Robbie, Will Smith
Will Smith a Margot Robbie | Focus Features
Překvapením je až osmé místo pro komediální kriminálku Focus (2015) s Willem Smithem v hlavní roli. Premiérové nasazení do 90 kin přilákalo pozornost necelých 10 tisíc diváků. Tržby lehce přesáhly milion korun.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.