Recenze: Asterix - Sídliště bohů je vydařeným animovaným návratem legendy

Recenze: Asterix - Sídliště bohů je vydařeným animovaným návratem legendy
Nejnovější Asterix: Sídliště bohů se vrací k animované podobě.
Samozřejmě to dopadně všechno jinak...
Jde o adaptaci comicsu z počátku 70. let, který jsem dosud neznal, takže pro mě byl příběh poměrně originální a různá sociální satira (sídliště / politici / přistěhovalci / turistický ruch) mi nepřipadala nijak zastaralá.
3D CGI podoba se pro Asterixe a Obelixe výborně hodí. Film vypadá po výtvarné stránce prvotřídně (plně srovnatelný s Dreamworks nebo Blue Sky a skoro tak dobrý jako Pixar) a mimika i choreografie jsou perfektní. Dávají postavičkám mnohem bohatší výrazové prostředky, než kdy mohli Depardieu, Clavier (a další živí herci) za pomoci vizuálních efektů.

Trailer (CZ dabing):

Z těch přibližně deseti celovečerních Asterixů, které jsem kdy viděl, je tento bezpochyby nejvtipnější, nejvýpravnější a celkově nejlépe "šlape". Samozřejmě, je to film především pro děti, a většina humoru tomu odpovídá, ale párkrát jsem se opravdu od srdce zasmál a skoro jsem se nenudil. Skoro.
Film je samozřejmě dabovaný a v některých okamžicích je velmi jasně patrné, že jsme právě měli být svědky nějakého vtipu, ale v dabingu ten vtip nefunguje. Spousta humoru je verbální a ne vždycky se s tím dá něco dělat. A málokterý z českých dabérů odvádí top výkon a dává si záležet na vtipné intonaci. Důkazem budiž to, že mi některé hlášky připadaly vtipnější ve francouzském traileru, než v česky dabovaném filmu - přestože neumím francouzsky!
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE