6. týden-kinopremiéry: Wachowští představí utajený vesmír, Burton zapomenutou malířku a Jolie bude ždímat emoce

6. týden-kinopremiéry: Wachowští představí utajený vesmír, Burton zapomenutou malířku a Jolie bude ždímat emoce
Z filmu Jupiter vychází.
Začneme ve velkém stylu. Se snímkem Jupiter vychází zamíříme do vzdáleného, utajeného vesmíru. Průvodci nám budou režisérští vizionáři Lana a Andy Wachowski, z herců Mila Kunis (Jupiter) a Channing Tatum (Caine).
Mila Kunis, Tuppence Middleton
Mila Kunis ve snímku Jupiter vychází.
Příběh je následující: "Když se pod noční oblohou narodila Jupiter Jonesová (Kunis), znamení napovídala, že je předurčena k velkým činům. Nyní již dospělá Jupiter sní o hvězdách, ale probouzí se do chladné reality uklízečky toalet a nekonečného sledu neúspěchů. Až když na Zemi dorazí Caine (Tatum), geneticky upravený bývalý armádní lovec, jehož úkolem je Jupiter sledovat, začne si uvědomovat naplnění svého osudu - její genetická výbava ji předurčuje jako dědičnou následnici královny vesmíru. Toto neobvyklé následnictví by však mohlo ovlivnit rovnováhu ve vesmíru."
Mila Kunis, Lilly Wachowski, Channing Tatum, Lana Wachowski
Jak novinku autorů Matrixu (1999) nebo Atlasu mraků (2012) hodnotí filmoví kritici? Víc než rozpačitě. Z recenze Františka Fuky: "Je to snaha zkopírovat úspěch Star Wars, ale myslet si přitom, že se píše rok 1975, Star Wars nikdo nezná a nikoho dosud nenapadlo, že by se film s mimozemšťany a vesmírnými loděmi dal natočit s velkým rozpočtem. Je to film, u kterého by bylo hrozně zábavné a dadaistické detailně popsat jeho děj, ale bohužel jsem po 20 minutách přestal cokoliv chápat. Vůbec jsem netušil, co jsou zač ty postavy, kdo je s kým proti komu, co znamenají ta slova, která používají, a které scény jsou myšleny vážně. Zapamatoval jsem si jen větu 'Včely neznají žádnou přetvářku'." A jen tak mimochodem, celé to stálo 175 milionů dolarů...
Všechny recenze filmu Jupiter vychází si přečtěte zde. Prozatím 44 procent.
Nezlomný
Herečka Angelina Jolie se zhlédla v režírování. Ve své biografii sice již několik počinů před Nezlomným měla, ale tento životopisný snímek skýtá prozatím nejvyšší komerční potenciál. Autorka se inspirovala skutečným příběhem Louise Zamperiniho, který si zaběhl pro medaili na berlínské olympiádě v roce 1936, jako pilot se účastnil bojů 2. světové války, byl zajat Japonci, mučen a zemřel loni ve věku 97 let. Látka pro film jako vyšitá.
Jack O'Connell, Domhnall Gleeson
Z filmu Nezlomný.
Angelina Jolie se obklopila zkušenými tvůrci - na scénáři se podíleli bratři Coeni, za kamerou stál věčný čekatel na Oscara Roger Deakins, hudbu k filmu složil Alexandre Desplat. Co je to však platné, když režie je tuctová, vyžívá se v krutostech, přehnané hře na city a přináší černobílé vidění filmových postav. Ale ten Deakins by si Oscara už vážně zasloužil. Recenze Nezlomného si přečtěte zde. Prozatím 58 procent.
Larry Karaszewski, Scott Alexander, Tim Burton, Christoph Waltz, Amy Adams
Tim Burton, vyznavač temných stínů, přichází s novinkou Big Eyes. Velké oči má svérázný výtvarník a režisér pro americkou malířku Margaret Keane. Ta se v éře 40. a 50. let, která patřila mužům, držela stranou. Autorství ke svým neortodoxním obrazům přenechala manželovi Walterovi, jemuž se na nich podařilo neskutečně vydělat a proslavit se. Přijde vám to jako příliš "obyčejný" příběh pro autora Střihorukého Edwarda (1990) a dalších snímků s gotickou atmosférou? Nejste sami.
Christoph Waltz
Z novinky Tima Burtona Big Eyes.
Z recenze Františka Fuky: "Nelitoval jsem, že jsem tenhle film viděl. Nedá se říct, že je špatný, ale obávám se, že bych o dost radši viděl pořádně natočený dokument o Margaret (která stále žije) a jejím manželovi." Pokud nejste fanoušci Tima Burtona, výtvarného umění nebo zajímavých příběhů, mohl by vás do kina nalákat Christoph Waltz coby podnikavý manžel Walter. Recenze filmu Big Eyes si přečtěte zde. Prozatím 68 procent.
SpongeBob ve filmu: Houba na suchu
A teď to trošku (víc) odlehčíme. Do kin míří mořská houba SpongeBob. Vylézá z vody, animovaný svět kombinuje s hraným, hravým filmem a slibuje rozpustilou zábavu. Příběh je prozaický - žlutá houba opouští mořský svět kvůli krádeži tajného receptu. V roli loupeživého piráta se představí Antonio Banderas. Bude zábavnější než Jack Sparrow? Recenze SpongeBoba ve filmu: Houby na suchu si přečtěte zde. Prozatím 59 procent.
Bílý bůh
Bílý bůh aneb Co dokáže s němou tváří člověk.
Po oddechovce přicházejí na řadu artové filmy. Koprodukční drama Bílý bůh zaujalo na festivalu v Cannes. Příběh z maďarského velkoměsta pojednává o vztahu dospívající dívky a jejího psa. Ten je odklizen do útulku, převychován v bojovou bestii a... To už vám neprozradíme. Kromě pohledu na nelidské zacházení k němé tváři tvůrci řeší vztah dospívající dcery k otci a lásku k hudbě. Neradi bychom spoilerovali, ale zejména druhá část snímku se z dramatu překlopí v (nepatřičnou) komedii. Tak to asi tvůrci nemysleli. Recenze Bílého boha si přečtěte zde. Prozatím 65 procent.
Závěrem představujeme francouzské drama Tři srdce. V milostném trojúhelníku, v němž se stárnoucí muž "nedopatřením" zamiluje do sestry své lásky, si "podvedenou" zahrála Charlotte Gainsbourg. Film, u kterého si řeknete: Tohle by scenárista nevymyslel, podobný příběh dokáže vymyslet jen život.
Seznam všech lednových premiér najdete ZDE.